Home/koningsdag/The Vices
Laden Evenementen

Waarom durven we in het leven nooit puur te handelen vanuit wat we zelf denken en voelen. Waarom wordt onze wereld geleid door ongeschreven regels en het oordeel van anderen? En hoe zou het klinken als we dit niet zouden doen? Op 17 maart brengen The Vices hun tweede album ‘Unknown Affairs’ uit, waarop deze gedachte het uitgangspunt is. Voor The Vices zijn er geen waarheden en is het enige waar je iets mee kan je eigen gevoel, je eigen gedachtes. Op dit album staan onder andere de eerder uitgebrachte singles ‘Strange Again’, ‘I Had A Name’ en ‘Tomorrow I’ll Be’. Het album verschijnt op Mattan Records.

 

Sinds het uitkomen van debuutalbum ‘Looking for Faces’ in maart 2021 lijkt alles goed te vallen voor The Vices. De eerste clubtour verkocht meteen uit, Nothing But Thieves vroeg ze mee op tour langs Europa’s grote zalen, ze openden 3 keer voor Kensington in de Ziggo Dome, en grote festivals als Best Kept Secret en Sziget konden worden afgestreept. Omdat de rest van de wereld ook om moet voor de energieke Groningers werden er ook gewoon headline shows in Europa’s kleinste zalen gespeeld, net zo lang totdat de laatste persoon overtuigd is. Wie The Vices live heeft gezien, weet dat ze altijd al vol vertrouwen – en vooral plezier en energie – spelen, en na zo’n jaar is dat vertrouwen in de band en in elkaar alleen maar gegroeid. Op ‘Unknown Affairs’ kun je dit zelfvertrouwen terughoren. Zowel in tekst als in geluid durft de band keuzes te maken.

 

The Vices kennen een verscheidenheid aan persoonlijkheden en muzikale voorkeuren. Drummer Mattijs is niet vies van een beetje TOTO (al durft hij dat amper hardop uit te spreken), terwijl Floris zich graag verliest in de stem van Lou Reed, tot ergernis van bassist Simon die alles van Lou Reed en TOTO maar ‘saai en kut’ vindt en hard gaat op Red Hot Chili Peppers. Combineer dit met acts die ze wél allemaal goed vinden, zoals Cage the Elephant, Mac Miller en The Strokes en je hebt een aardig pallet waaruit The Vices kunnen kiezen.  Zo kan het dat op ‘Unknown Affairs’ zowel een zo klein mogelijk gehouden ballade ‘Tomorrow I’ll Be’ als een bombastisch rocknummer ‘Strange Again’ te vinden is. Ook de psychedelische solo’s op ‘For My Mind’, het orchestrale intro van ‘Fooled Away’, en de afsluitende gypsy jam zijn typerend voor de verscheidenheid waar The Vices voor staan en die ze op dit album nog beter in de vingers hebben gekregen. Waar menig groep mannen juist meer één gezicht aanneemt wanneer het lange tijd samen is, lukt het elk van The Vices juist goed om hun gezicht te behouden. ‘Als je elkaar respecteert om wie je bent en vertrouwt op wat je kunt, is het heel makkelijk om jezelf te blijven’, aldus gitarist/toetsenist (en illustrator van de band) Jonathan Kruizenga. ‘Maar dat we goed van elkaar weten wie wat kan, wil niet zeggen dat we elkaar niet uitdagen en motiveren om andere en nieuwe dingen te proberen.’

 

2023 belooft een bijzonder jaar te worden voor The Vices. Het in thuisstad Groningen opgestarte ViceFest beleeft dit jaar internationale edities in Londen, Antwerpen en Berlijn, en met een nieuw album op zak speelt de band hun grootste Nederlandse clubshows tot nu toe om vervolgens heel Europa door te trekken. In maart reizen ze af naar de U.S.A. voor het grote Amerikaanse showcasefestival SXSW en shows in New York City. 

 

 

Floris: ‘‘Unknown Affairs’ gaat voor mij over het vinden van je eigen stem in een wereld met veel smaken en meningen, en het besef dat je eigen stem ook kan veranderen, zowel op muzikaal als op tekstueel vlak. Ik heb meer rust gevonden om na te denken. Ik durf meer te voelen en dit ook te uiten’.

 

De hechte vriendschap van de band die constant samen in de bandbus of in de studio is, is als een veilige bubbel waarin alle observaties over al het geks in de wereld om heen met elkaar worden gedeeld, betwijfeld en bediscussieerd. Deze bubbel motiveert, inspireert en resulteert in teksten die, ook op Unkown Affairs, weglezen als filosofie. De twintigers vragen zich vaak af waarom de wereld om ons heen zo in elkaar zit, maar waar ze eerst vooral observeerden, wordt er nu stelling genomen. Vooral het hokjesdenken en de waarheden die je vanuit je opvoeding bewust of onbewust meekrijgt zijn populaire thema in de bandbus. Zanger en tekstschrijver Floris van Luijtelaar: “We hebben allemaal onze dingen waar we in geloven, waar we waarde aan hechten, die we belangrijk vinden. Een soort hokjes, of lijnen waar we binnen kleuren. Deze dingen voelen als inherente waarheden maar dit zijn ze niet. Het gaat er niet om dat we graag buiten de lijnen willen kleuren, maar om het feit dat de lijnen bedacht zijn en dus eigenlijk niet bestaan. Als je je ogen sluit, zijn er geen lijnen meer. Dan kan je creëren wat je zelf wil, denken wat je zelf wil en voelen wat je zelf wil. Dat is het enige waar je dan echt iets zinnigs over kan zeggen, over wat je zelf denkt en voelt.“

 

Vanuit die gedachtegang laat Floris meer van zijn gevoelens en gedachten toe in de teksten. Waar thema’s als onrust, verslaving, vriendschap, eenzaamheid, en liefde op het debuutalbum vooral universeel en algemeen behandeld werden, durft de zanger op Unknown Affairs onder ogen te komen wat deze dingen nou echt met hem doen. Dit komt soms hard aan, maar kan ook tot de mooiste realisaties leiden. Verwacht een eerlijke, eigen, en vooral hele persoonlijke kijk op de wereld. 

 

Deze zelfde mindset gaat ook op voor de muzikale keuzes die gemaakt zijn; ook aan vaststaande wetten en regels uit popmuziek mag voorbij worden gegaan. Met een zekere eigenwijsheid houdt de band zich niet vast aan conventionele geluiden en onderzoeken ze nieuwe muzikale structuren, schrijf en opnametechnieken. In een goed liedje hoéft natuurlijk niet persé een brug of een goede outro te zitten, die regels zijn ook maar ooit bedacht. 

 

 

The Vices zijn:

Floris van Luijtelaar – Zang, gitaar

Jonathan ‘Jones’ Kruizenga – Toetsen, gitaar

Simon Bleeker – Bas

Mathijs Louwsma – Drums

 

‘Unknown Affairs verschijnt op 17/03 op Mattan Records.

 

 

Deel het! Laat het je vrienden weten!

Ga naar de bovenkant