Minder plastic rommel na een feestje! Daar gaan we deze Koningsdag en -nacht voor. Dit zijn de eerste stappen naar afvalvrije evenementen. In opdracht van de Gemeente Groningen is er vanaf deze Koningsdag en Koningsnacht de Ecotax in het leven geroepen voor alle evenementen in de Stad Groningen.

Dit houdt in dat wij gebruik gaan maken van zachte rPET bekers. Bekers die gerecycled gaan worden, zodat het plastic opnieuw kan worden gebruikt. Daarom moeten de bekers schoon (geen modder of veel lippenstift, drankresten mag wel) bij de bar ingeleverd worden, waar wij ze apart houden van het andere afval. De bekers worden na het evenement apart ingezameld en vervoerd naar een daarin gespecialiseerd bedrijf ter verwerking. Het zal duidelijk zijn dat deze aparte bekers- en afvalstroom extra werk en kosten met zich meebrengt. Daarom vragen wij van iedereen € 1,- Ecobijdrage (let op: het is geen statiegeld).

Hoe werkt dit systeem
Bij het eerste drankje betaal je de Ecobijdrage voor je beker.
Drankje op? Bewaar je beker, oftewel: NEVER GIVE UP ON YOUR CUP

Lever hem in bij je volgende bestelling en je hoeft niet opnieuw de Ecobijdrage te betalen.

Vragen
* Ik ben mijn beker kwijt? Heb je geen beker meer… tja, dan betaal je opnieuw € 1,-.
* Krijg ik mijn euro terug als ik een beker inlever? Lege bekers inleveren bij een bar, graag, maar je krijgt je euro niet retour. Het is een bijdrage voor de extra kosten die wij moeten maken, geen statiegeld.
* Kan ik een beker van de straat oppakken? Is je beker smerig… (drankresten uitgezonderd), dan kunnen wij hem niet innemen en alleen maar weggooien. Er wordt dan opnieuw € 1,- in rekening gebracht voor je nieuwe beker.

* Kun je je beker meenemen naar een ander plein en daar inleveren? Ja, dat kan. De organisatoren en bijna alle horeca-ondernemers hebben voor dit systeem gekozen, dus ja, je kunt hem bijna overal omruilen.